10/9/10

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 21:00 : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

 Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Γέρακα Διασκευή του Έργου του Μίκη Θεοδωράκη « Σουίτα μπαλέτου Ζορμπάς» με την συμμέτοχη της Χορωδίας « Ambitus» Τιμητική βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Δήμος Γέρακα τιμά τον μουσικοσυνθέτη για την πολυετή προσφορά του στην τέχνη, στον πολιτισμό, αλλά και στους αγώνες για την Δημοκρατία.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Γέρακα παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Σουίτα μπαλέτου Ζορμπάς» με την συνεργασία κορυφαίων μουσικών της λυρικής σκηνής και της Χορωδίας « Ambitus». Το έργο έχει διασκευαστεί για συμφωνική μπάντα και χορωδία από το Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Μπάκο Σπυρίδωνα.


ΖΟΡΜΠΑΣ:
Μουσική : Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ο Θεοδωράκης ασχολήθηκε με τον Ζορμπά του Καζαντζάκη γράφοντας, στα 1966, τη μουσική στο ομώνυμο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η ταινία και η μουσική της βρήκαν την άμεση ανταπόκριση του κοινού, γνωρίζοντας διεθνώς τεράστια επιτυχία.

Ο Ζορμπάς-μουσική για μπαλέτο είναι ένα διαφορετικό έργο, για το οποίο ο Θεοδωράκης χρησιμοποίησε μονάχα ένα μικρό μέρος των μουσικών θεμάτων της ταινίας, τα οποία και επεξεργάστηκε εκ νέου για τη δημιουργία ενός συμφωνικού έργου.

Πρόκειται για μια σουίτα για συμφωνική ορχήστρα και σολίστ σε 23 μέρη, βασισμένη σε μουσική με έντονο μελωδικό και ρυθμικό χαρακτήρα.

Η φόρμα ανταποκρινόταν στην παραγγελία της Όπερας της Βερόνα το 1987, για μια σουίτα-μπαλέτο βασισμένη σε γνωστά τραγούδια και χορούς του συνθέτη. Πίσω από την παραγγελία της Βερόνα βρισκόταν ο Λόρκα Μασίν. Μεταξύ του συνθέτη και του χορογράφου είχαν προηγηθεί δύο συνεργασίες. Η πρώτη ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 70,όταν ο Μασίν χορογράφησε τη Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν στη Γαλλία..

Αργότερα, στα 1976,παρουσίασε στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας μια πρώτη χορογραφική εκδοχή του Ζορμπά, διάρκειας 30 περίπου λεπτών.

Στη συνέχεια ο Μασίν απευθύνθηκε στην Όπερα της Βερόνα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ετοίμασε το έργο μετά από ένα διάστημα έξι μηνών σκληρής εργασίας στο Παρίσι. Η πρεμιέρα του μπαλέτου δόθηκε στις 6 Αυγούστου 1988 στην Αρένα της Βερόνα με θριαμβευτική επιτυχία. Από κει και πέρα άνοιξε διάπλατα η διεθνής καριέρα του μπαλέτου Ζορμπάς. Η Εθνική Λυρική Σκηνή και Όπερες διαφόρων χωρών το συμπεριέλαβαν στο μόνιμο πρόγραμμά τους.

























1 σχόλιο:

  1. Οι πολιτιστικές δράσεις έχουν σαν απώτερο στόχο την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, την «τέρψιν», την ψυχική ανάταση και τον προβληματισμό του.
    Χαίρομαι όταν βλέπω, ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Δημοτική μας Αρχή στα χώματα που πάτησε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και ο ΓΑΡΓΗΤΤΟΣ ως ουσιαστικός συνδετικός κρίκος ενός απώτατου πνευματικού παρελθόντος και ενός αισιόδοξου και προοδευτικού μέλλοντος.
    Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας, έχει φοβερές προοπτικές ανάπτυξης. Μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως πόλος έλξης επισκεπτών, αλλά να προωθήσει τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
    Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινούνται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Δήμο και από φορείς της πόλης.
    Συνεργασία θέλει ο πολιτισμός και προώθηση. Είμαι σίγουρη ότι διαφημίζοντας τέτοιου είδους εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή μπορούμε να θέσουμε ένα τέλος στην απομόνωση, κάνοντας γνωστή τη πόλη μας σαν ένα φιλικό και προσηνές πρόσωπο.
    Και μόνο η λέξη «πολιτισμός» ενέχει την έννοια της ανάπτυξης, της κίνησης, της προόδου και της βελτίωσης και ως εκ τούτου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη της καθυστέρησης και του συντηρητισμού. Να χρησιμοποιήσουμε το πολιτιστικό μας φορτίο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, διαδίδοντας ότι στον Γέρακα παράγεται πολιτισμός..
    Συγχαρητήρια στον Δήμο μας, συγχαρητήρια και στην συγκεκριμένη σελίδα, η οποία προσεγγίζει θέματα "από μια άλλη σκοπιά" ως ουσιαστικός συνδετικός κρίκος ενός απώτατου πνευματικού παρελθόντος και ενός αισιόδοξου και προοδευτικού μέλλοντος σε ζητήματα πολιτιστικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή